Les finestres són rectangles on interactuem amb un programa de l’ordinador. Quan un program s’obre, ho fa en un rectangle que es diu finestra. Totes les finestres tenen uns elements comuns.

pantallazoa

 

Parts d’una finestra

 • Barra de títol. Barra horitzontal en la part superior de la finestra. En ella s’ens mostra el títol del document que hem obert i el programa que utilitzem. Si fas clic amb el botó esquerre sense soltar, pots arrossegar la finestra per l’escriptori. Té 4 botons:
  • Botó de menú. Situat dalt a l’esquerra. Si fas clic amb el botó esquerre damunt seu, et surt un menú bàsic de la finestra amb opcions que pots fer. Si no té botó, pots mostrar el menú amb el botó dret damunt de la barra de títol. A la seva dreta tens 3 botons:
  • Minimizar. Serveix per amagar la finestra que es pot mostrar de nou fent clic a la barra inferior.
  • Maximizar. Serveix per fer la finestra tan gran com la pantalla de l’ordinador.
  • Tancar. Té una creu i serveix per tancar la finestra.
 • Barra de menú. Baix de la barra de títol tens la barra de menú, on trobaràs totes les ordres que pots donar en aquesta finestra.
 • Barra d’icones. Baix de la barra de títol moltes voltes trobaràs un dibuixets amb les ordres més freqüents en eixe programa, com són guardar, obrir, etc.
 • Barres de desplazament. Si el contingut de una finestra és massa gran i no cap en la finestra, apareixen les barres de desplaçament (horitzontal o vertical) que permeten moure’t per veure la part amagada. Si vols anar poc a poc, fes clic a les fletxes que són als extrems. Si vols anar més depresa fes clic a la barra dalt o baix del quadradet que hi ha. Si vols anar a la teva velocitat, arrossega el quadradet que té dins de la barra.
 • Barra d’estat. Barra baix de tot que utilitza el programa per comunicar-se amb l’usuari.

ventanas

 

Una finestra pots fer-la gran o menuda posant el punter en el seu borde. Veuràs que canvia el dibuix del punter. Si fas clic amb el botó esquerre i arrossegues sense soltar, podràs canviar la seva grandària.

Quan tens obertes diferents finestres, unes es posen damunt de les altres. Si vols posar una finestra damunt de totes, fes clic en la finestra.

Cada finestra que s’obre crea un rectangle a la barra de tasques (part inferior de l’escriptori).  Si la finestra es amagada perquè hi ha d’altres damunt o perquè la has minimitzat, fes un clic per posar-la damunt de tot. Si la finestra és damunt, fent un clic al rectangle de la barra de tasques farà que s’amagui.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s