Parts d’un teclat

teclat_parts

Teclat espanyol

Fixat que té la ñ

teclat_catala

Teclat àrab

teclat_arab

Tecles amb funcions especials

teclat_tecles_principals

El teclat està dividit en 5 parts fonamentals::

El teclat alfanumèric (Tecles de lletres) és similar al teclat d’una màquina d’escriure, disposa de totes les lletres de l’alfabet, els deu dígits decimals i tots els signes de puntuació i accentuació, a més de la barra dels espais.

El teclat numèric és similar al d’una calculadora, disposa dels deu dígits decimals, les operacions matemàtiques més habituals (suma, resta, multiplicació i divisió) A més de la tecla “Bloq Num” o “Num Lock” que activa o desactiva aquest teclat.

Les tecles de funció se situen el la part superior del teclat alfanumèric, van del F1 al F12, i són tecles que aporten dreceres en l’ús del sistema informàtic. Per exemple, al prémer F1 se sol activar l’Ajuda del programa que s’està usant. Alguns teclats moderns inclouen altre conjunt de tecles en la part superior a les de funció que permeten accedir a Internet, obrir el correu electrònic o controlar la reproducció d’arxius multimèdia. Aquestes tecles no tenen un caràcter universal i depenen de cada fabricant, però també es poden considerar tecles de funció.Les tecles de navegació serveixen per a moure’s per les pàgines. Estan entre el teclat numèric i alfanumèric. En elles destaquem les fletxes de navegació.

Les tecles de control se situen entre el teclat alfanumèric i el teclat numèric, i vorejant el teclat alfanumèric (Shift, Intro, Insert, Tabulador…) Aquestes tecles permeten controlar i actuar amb els diferents programes. De fet, canvien de funció segons l’aplicació que s’està usant.

 • Intro / Enter: Tecla per a acabar paràgrafs o introduir dades.
 • Cursors: Mouen el cursor cap al lloc desitjat (indicat per les fletxes)
 • Backspace: Representat per una fletxa en sentit esquerra permet retrocedir el cursor cap a l’esquerra esborrant simultàniament els caràcters.
 • Majúscules: Representat per una fletxa cap amunt permet mentre es manté premuda canviar de minúscules a majúscules i viceversa.
 • Retrocedir: Es representa per una fletxa en sentit esquerre i està situada sobre la tecla Enter. Serveix per a retrocedir el cursor cap a l’esquerra esborrant els caràcters.
 • Insert:  Aquesta tecla permet escriure o inserir caràcters alhora que esborra el següent caràcter, en Microsoft Word ialtres programes, el programa introduíx en la barra inferior la paraula SOB que indica si la tecla està activada o no. 
 • Tabulador: Es representa mitjançant dues fletxes en sentit contrari (esquerra – dreta) Serveix per a alinear textos en els processadors de text. En el sistema operatiu s’utilitza per a desplaçar el cursor per les diferents finestres i opcions, és substitut del ratolí per tant. 
 • Bloq Mayús: Al prémer aquesta tecla s’encén un dels leds (llumenetess) del teclat, que indica que està activat el bloqueig de majúscules, el que fa que tot el text s’escrigui en majúscules (i que al prémer Shift s’escrigui en minúscules).
 • Alt: S’usa en combinació amb altres tecles per a executar funcions del programa (Alt+I és obrir Edició, Alt+A és obrir Arxiu, Alt+V obri Veure).
 • Alt Gr: A més de servir com tecla Alt també serveix en combinació amb les tecles que incorporen símbols en la part inferior dreta per a inserir-los en el document (símbols com @, €, #, claus i claudàtors necessiten prémer Alt Gr i les tecles que contenen aquests símbols, en aquest cas 2, I i 3)
 • Control o Ctrl: S’utilitza en combinació amb altres tecles per a activar diferents funcions del programa. (Control+C és copiar, Control+X és tallar i Control+V és pegar).
 • Supr: La tecla suprimir, com bé indica el seu nom serveix per a esborrar. Tant camps en taules, com caràcters en processadors.
 • Esc: Escapi és una tecla que serveix per a cancel·lar processos i accions en progrés, també serveix per a tancar quadres de diàleg o finestres.
 • Inici: Aquesta tecla et situa al principi d’una línia o d’un document, depenent del programa que estiguis utilitzant.
 • Fi: La seva funció és la contrària a la tecla Inici, i et situa en el final.
 • Re Pág: Retrocedeix una pàgina.
 • Av Pág: Avança una pàgina.
 • Impr pant: També “PetSis”, significa imprimir pantalla, la seva funció és copiar el que apareix en pantalla com una imatge. Es guarda en el portapapers i ho pots pegar en qualsevol document que permeti pegar imatges.
 • Windows: Només existeix en teclats dissenyats per a Windows, es representa pel logotip i serveix per a obrir el menú d’inici (on són tots els programes).
 • Barra espaciadora: Introdueix espais entre caràcters.

2 Respostes to “El teclat”

 1. yeray._su Says:

  me pareze muy raro el teclado عرب (árabe) pero muy funcional a la vez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s