El nostre Punt Òmnia ha tingut presència al Concurs de Fotografia organitzat per Digital Future Society, sota el nom ‘Bretxa digital i desigualtats’. La fotografia ‘Cosint pantalles’ ha estat reconeguda amb una menció especial, dins la categoria ‘Bretxa generacional’. Agraïm el reconeixement i passem a explicar la història d’aquesta fotografia.

‘Cosint panatalles’ és una instantànea que recull un moment del primer Tastet programat al Punt Òmnia Jis-Arrels durant el 2021. Es tracta de sessions d’intercanvi de coneixements entre iguals, que en aquesta ocasió i degut a les circumstàncies imposades per l’impacte de la Covid, hem hagut de readaptar. El que tradicionalment havia estat presencial, aquest any va passar per primer cop a un format en línia (Tastets en Línia).

La fotografia recull un moment del primer d’aquests Tastets en línia programat al gener del 2021, amb la nostra veïna Conxita ensenyant a fabricar una mascareta, connectada en videoconferència amb les seves companyes de grup: ella des d’un dels ordinadors del Punt Òmnia i la resta des de casa. El títol que li vam posar a la fotografia va ser ‘Cosint pantalles’.

Al llarg del 2021 s’han programat i realitzat tot un seguit de Tastets en línia, esperant temps millors per poder fer-los en format presencial. La idea és la mateixa des del primer dia: veïnes compartint coneixements de forma horitzontal i autogestionada: les expertes són les protagonistes. Adjuntem l’enllaç del mur digital on hem anat publicant una mostra dels Tastets en línia d’enguany. https://es.padlet.com/puntomniajisarrels2/Bookmarks

Us deixem amb la fotografia reconeguda amb la menció especial i amb el petit text que es va adjuntar amb la mateixa, recordant que Internet és un dret i la importància -imprescindible- de mantenir els espais i serveis públics que garanteixen el seu accés i formació.

Salut permanent!

Mención Especial de la categoría Brecha Generacional – Cosiendo pantallas

Mila Serrano
Dinamizadora sociodigital
L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona, España)

La historia detrás de la foto, por el autor.

La Conxita ofrece una sesión de costura en línea a sus vecinas del barrio. Estas sesiones reciben el nombre de Tastets: Intercambio de conocimientos entre iguales; y se programan desde hace más de una década en un telecentro que ofrece un servicio público de acceso a Internet y acompañamiento formativo tecnológico, en el barrio de la Torrassa de la ciudad catalana de L’Hospitalet.

Para aprender a conectarse a través de vídeoconferencia, se han tenido que realizar sesiones presenciales previamente desde el telecentro. Y quien no tiene ni acceso a Internet ni dispositivo, necesita conectarse desde servicios públicos como este, más necesarios que nunca.

La brecha digital no se rompe sola.

Combatir la brecha digital – y todas las brechas- pasa por defender el sistema público, que es el de todas, sin excepción. Si Internet es un derecho universal reconocido como tal, también lo es garantizar su acceso, uso y conocimiento. En los telecentros públicos se ofrece este servicio y se acompaña a las personas en este viaje.